ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Τα αρχαιόθεμα ποιήματα καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στο ποιητικό σύμπαν του Γιάννη Ρίτσου. Τόσο στους εκτενείς δραματικούς μονολόγους της «Τέταρτης διάστασης» όσο και σε σύντομα ποιήματα που συμπεριλήφθηκαν σε συλλογές όπως οι «Μαρτυρίες» και οι «Επαναλήψεις», ο ποιητής αξιοποίησε ποικιλοτρόπως τον αρχαίο μύθο (ή γεγονότα από την αρχαία ελληνική ιστορία) διευρύνοντας την οπτική του, σε μια προσπάθεια να ανα-συνθέσει και να νοηματοδοτήσει τη θρυμματισμένη εικόνα της πραγματικότητας. Για να διαβάσετε αρχαιόθεμα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, πατήστε εδώ.
Με ποιους όρους προσλαμβάνεται από τον σημερινό αναγνώστη αυτού του είδους η ποιητική παραγωγή; Μπορεί ο μύθος, που αποτέλεσε τη γονιμοποιό δύναμη της ποίησης (αν όχι την ίδια την ουσία της) από τα πανάρχαια χρόνια, να λειτουργήσει στις μέρες μας; Είναι πλέον εφικτό να αξιοποιηθεί δημιουργικά στην εκπαιδευτική διαδικασία; Αν ναι, ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της ποίησης του Ρίτσου σε αυτήν;
Για να διαβάσετε την εισήγηση με τίτλο "Μετά τον μύθο, τι; Σκέψεις με αφορμή τα αρχαιόθεμα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου", που εκφωνήθηκε στο 2ο Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Γύθειο στις 13 και 14 Απριλίου 2019, πατήστε εδώ (δεν απαιτείται εγγραφή- ανοίξτε τη σελίδα και περιμένετε να "φορτώσει" το έγγραφο, για να διαβάσετε ολόκληρη την εισήγηση). Σημειώνεται ότι το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους δύο μεγάλοι ποιητές μας, ο Τίτος Πατρίκιος και ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης.
Από το 2012, οπότε το σχολείο μας μετονομάστηκε σε 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης “Γιάννης Ρίτσος”, καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε το όνομα του ποιητή να μην αποτελεί απλώς το συμπλήρωμα μιας ταμπέλας, αλλά να προσφέρει ευκαιρίες σε όλους μας να ξαναγυρίζουμε στο έργο του σπουδαίου Λάκωνα ποιητή, να το μελετούμε, να αντλούμε έμπνευση από αυτό και, όσο είναι δυνατό, να το γνωρίζουμε.
Εφέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Ρίτσου. Για τον λόγο αυτό, ως σχολείο ενθαρρύναμε τη συμμετοχή των μαθητών/τριών μας στον Μαθητικό Διαγωνισμό που προκήρυξε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, ενώ υλοποιήσαμε δύο πολιτιστικά προγράμματα με τίτλους “Γιάννης Ρίτσος: 30 χρόνια μετά” (Υπεύθυνος: Γ. Κονδυλόπουλος) και “Τραγουδώντας σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου” (Υπεύθυνη: Π. Παπασταθάκη, σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης).
Ακολουθεί κατάλογος με παλαιότερες εργασίες μας και αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του σχολείου και άλλους ιστοχώρους που αφορούν τον Γιάννη Ρίτσο και το έργο του, με την ευχή η ομορφιά της ποίησής του να προσφέρει σε όλους μας, μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και γονείς, δύναμη αλλά και αισθητική απόλαυση. Καλή ανάγνωση!
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Μια παρουσίαση για το Γιάννη Ρίτσο με εικόνες από τη ζωή και το έργο του
https://www.dropbox.com/s/vc4g3motudixa4g/27_3_15_g_ritsos_epim_kondylopoulos.pdf?dl=0 Βλ. και http://photodentro.edu.gr/ugc/r/8525/426?locale=el
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
Το "Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού" του Γιάννη Ρίτσου
"Ο αφανισμός της Μήλος": μια ανάγνωση
Απόσπασμα από «Τα επικαιρικά»
Από τα «Μονόχορδα» του Γιάννη Ρίτσου
Ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου για το ελληνικό καλοκαίρι
Από το "Υπερώο" του Γιάννη Ρίτσου
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΥΛΕΣ
http://gym-peir-spartis.lak.sch.gr/index.php/el/2013-02-09-21-57-30/psifiako-yliko-ritsos/168-ritsos-pshfides-a (Μεταβείτε στις ενότητες "Πρόσωπα και Θέματα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας", πατώντας εδώ, διαβάστε Αρχαιόθεμα ποιήματα Γιάννη Ρίτσου (147 εγγραφές στις 11/4/2020) ή μεταβείτε στον Συμφραστικό Πίνακα Λέξεων του Γιάννη Ρίτσου και επιχειρήστε αναζητήσεις με λέξεις-κλειδιά, για να διαβάσετε τους στίχους στους οποίους εμπεριέχονται οι λέξεις αυτές).
Ένα παράθυρο σε άλλους ιστοχώρους για το Γιάννη Ρίτσο
Γ. ΡΙΤΣΟΣ, ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
Ο Γιάννης Ρίτσος και τα καλλιγραφημένα του χειρόγραφα
http://gym-peir-spartis.lak.sch.gr/index.php/el/2013-02-09-21-57-30/ergasies-ritsos/43-xeirografa
ΕΚΠΟΜΠΕΣ- ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ (ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΟ ΥΛΙΚΟ)
Ο Γιάννης Ρίτσος στην εκπομπή "Εποχές και συγγραφείς" - Ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ
"Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης: Γιάννης Ρίτσος"
Η Έρη Ρίτσου μιλά για τον Γιάννη Ρίτσο
Ο Γιάννης Ρίτσος απαγγέλλει ποιήματά του
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Διδακτικό σενάριο για τα "Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας" , που εφαρμόστηκε στο σχολείο μας
http://proteas.greek-language.gr/scenario.html?sid=107
Σχετικά με τη συγκεκριμένη συλλογή και τη διδασκαλία της στην τάξη βλ:
Βλ. περισσότερο ψηφιακό υλικό στην ιστοσελίδα του σχολείου μας στην ενότητα:
http://gym-peir-spartis.lak.sch.gr/index.php/el/2013-02-09-21-57-30/psifiako-yliko-ritsos
Δήμος Σκουλάκης, Γιάννης Ρίτσος, στο περιοδικό "Η λέξη", τεύχος 182 (Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2004), σ. 610.
Γκράφιτι για τον Γιάννη Ρίτσο στην είσοδο του σχολείου μας.
Το 1969 ο Γιάννης Ρίτσος γράφει την ποιητική σύνθεση «Ο αφανισμός της Μήλος». Πρόκειται για έργο με ανάπτυξη σκηνική, ένα χορικό, οι στίχοι του οποίου κατανέμονται σε «τρεις γριές ξερακιανές, έρημες, δούλες σε ξένο τόπο». Στο εισαγωγικό αφηγηματικό μέρος διαβάζουμε: «Σίγουρα γριές της Μήλος θάναι –κείνες που μας έλεγε ψες-προψές ο γερο-Θουκυδίδης, σαν ήρθε λέει, την τρίτη χρονιά απ’ την Αθήνα με πολλά καράβια ο Φιλοκράτης του Δημέα και ξεθεμέλιωσε το νησί κι έκαψε σπίτια κι εκκλησιές κι έβαλε στο μαχαίρι όλους τους άντρες –γέροντες, νιους και βρέφη, και κουβάλησε σκλάβες τις γυναίκες –γριές και νιόπαντρες, μανάδες, κοριτσόπουλα. […]. Σιγοκουβεντιάζουν σε ξένο χαγιάτι –λίγο λίγο πιο γοργά, πιο ξάστερα –σιγανά πάντα.». Σημειώνεται ότι όπως συμβαίνει και με τα μέλη του χορού μιας αρχαίας τραγωδίας, καμία από τρεις γριές δεν αποτελεί ξεχωριστό χαρακτήρα, στο ποίημα αυτό δεν αναδεικνύεται κάποιο ιδιαίτερο εγώ.
Πατήστε εδώ, για να συνεχίσετε την ανάγνωση.
Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε και εφέτος, στις 13 και 14 Απριλίου 2019, το 2ο Επιστημονικό Συνέδριο στο Γύθειο, αφιερωμένο στο Γιάννη Ρίτσο, που διοργάνωσαν ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Γενικό Λύκειο Γυθείου. Το τίμησαν με την παρουσία τους δύο κορυφαίοι ποιητές μας, ο Τίτος Πατρίκιος και ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης. Στο συνέδριο συμμετείχε με εισήγησή του ο Διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης "Γιάννης Ρίτσος" κ. Ιωάννης Κονδυλόπουλος, που πρότεινε, ανάμεσα στα άλλα, και την αξιοποίηση στη διδασκαλία των αρχαιόθεμων ποιημάτων του Ρίτσου, πολλά από τα οποία είναι προσβάσιμα μέσω του ιστοχώρου "Νόστος" του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Για να διαβάσετε τη συνόψιση των εργασιών του συνεδρίου, πατήστε εδώ.
Στιγμιότυπο οθόνης από την εισήγηση του Ι. Κονδυλόπουλου
Στον απόηχο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21η Μαρτίου), ας ανατρέξουμε ακόμη μια φορά σε στίχους του ποιητή το όνομα του οποίου φέρει το σχολείο μας και αφορούν στην Ποίηση, που αποτελεί ένα ολόκληρο σύμπαν δημιουργίας:
Πολλά ποιήματα είναι ποτάμια.
Άλλα είναι χαμολούλουδα σε βραδινό κάμπο.
Άλλα είναι σαν πέτρες που δεν χτίζουν τίποτα.
Ακολουθήστε μας...
Εγγραφή newsletter
Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter για να
λαμβάνετε τα νέα του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης