ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
H φιλόλογος κυρία Μαρία Κοπίτα εκπόνησε εργασία για το θεσμό των Κοινοτήτων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Για να τη διαβάσετε, πατήστε εδώ.
Στο πλαίσιο των δράσεων του σχολείου μας για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 δημιουργήθηκε από ομάδα μαθητών/τριών, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Ιωάννη Κονδυλόπουλου, η διαδικτυακή εφημερίδα "Τα παιδιά του Μοριά" (σχολικό έτος 2020-2021). Για να τη διαβάσετε, πατήστε εδώ,
Την παράσταση ενός σημαντικού έργου της νεοελληνικής δραματουργίας παρακολούθησε διαδικτυακά η Γ΄ τάξη του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης "Γιάννης Ρίτσος". Πρόκειται για τη "Βαβυλωνία" του Δ.Κ. Βυζάντιου, ένα από τα πρώτα έργα που γράφτηκαν μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας και παραστάθηκαν στη σκηνή. Η συγκεκριμένη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, επιλέχθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του σχολείου μας για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και συνδέεται με τα διδακτικά αντικείμενα της Νεότερης ελληνικής ιστορίας και της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας αποδέχθηκε με προθυμία την εισήγησή μας να πληρώσει το διαδικτυακό εισιτήριο των μαθητών/τριών.
" Όλοι οι Έλληνες εισί όμοιοι ενώπιον των νόμων, άνευ τινός εξαιρέσεως ή βαθμού ή κλάσεως ή αξιώματος." Ισότητα λοιπόν ενώπιον του νόμου για όλους τους Έλληνες κατοίκους προέβλεπε το πρώτο από τα Συντάγματα του Αγώνα, το "Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδας", που ψηφίστηκε από την Α΄ Εθνοσυνεύλευση της Επιδαύρου το 1822. Αλλά όχι μόνο για αυτούς: στην επόμενη παράγραφο διαβάζουμε ότι η ισότητα αφορά και όσους έρθουν από το εξωτερικό για να κατοικήσουν στην Ελλάδα. Λίγο παρακάτω πληροφορούμαστε ότι όλοι οι Έλληνες έχουν τα ίδια δικαιώματα για να αναλάβουν αξιώματα ή να αποκομίσουν τιμές ανάλογα με την "αξιότητά" τους, όπως προβλέπεται χαρακτηριστικά.
Αυτά και άλλα πολλά που πιστοποιούν ότι τα Συντάγματα του Αγώνα ήταν προοδευτικά και ρηξικεύλευθα για την εποχή τους μπορούμε να μελετήσουμε στη συλλογή που έχει αναρτηθεί στον ιστοχώρο της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Για να επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα, πατήστε εδώ. Όλα τα αρχεία είναι σκαναρισμένα σε μορφή pdf. Υλικό πολύτιμο, που χάρη στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, είναι διαθέσιμο στον καθένα μας.
Αξίζει λοιπόν να επισκεφθούμε όχι μόνο την προαναφερθείσα σελίδα, αλλά και όλη την ενότητα που αφορά την Επανάσταση του 1821 (πατήστε εδώ).
Ο μαθητής του Α1 Γιάννης Βουλουμάνος δημιούργησε και μας έστειλε δύο συννεφόλεξα με αφορμή τη σχολική γιορτή του 1821. Στο πρώτο αξιοποίησε τις δύο πρώτες στροφές από τον "Υμνον εις την Ελευθερίαν" του Δ. Σολωμού, τον Εθνικό μας ύμνο. Στο δεύτερο κατέγραψε λέξεις που του ήρθαν στο μυαλό μετά τη σχολική γιορτή, όπως για παράδειγμα το σύνθημα των επαναστατημένων Ελλήνων, "Ελευθερία ή θάνατος".
Ακολουθήστε μας...
Εγγραφή newsletter
Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter για να
λαμβάνετε τα νέα του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης