ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Το κλασικό αριστούργημα του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί "Ο Μικρός Πρίγκιπας" συγκινεί διαχρονικά ανθρώπους όλων των ηλικιών. Η ευκαιρία να το προσεγγίσουν δημιουργικά οι μαθητές/τριές της Β΄τάξης του σχολείου μας δόθηκε με αφόρμηση τη διδασκαλία του αποσπάσματος από το έργο που ανθολογείται στα "Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας" Β΄ Γυμνασίου (Διδάσκων: Ιωάννης Κονδυλόπουλος). Η συζήτηση για τη φιλία και για το "μυστικό της αλεπούς" ("Να το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό: μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν τη βλεπουν τα μάτια."), αλλά και τον γνωμικό χαρακτήρα πολλών χωρίων του κειμένου, οδήγησε στην ιδέα για προσέγγιση του έργου στο πλαίσιο και άλλων γνωστικών αντικειμένων.
Έτσι, στο μάθημα των Γαλλικών, οι μαθητές/τριες εντόπισαν χωρία του έργου, τα οποία είχαν προηγουμένως διαβάσει στην ελληνική μετάφραση και τα σχολίασαν με τη διδάσκουσα, κυρία Χαριτίνη Αραπάκη. Στη συνέχεια, στο μάθημα των Καλλιτεχνικών, εργάστηκαν σε ομάδες μέσα στην τάξη και ζωγράφισαν αξιοποιώντας δημιουργικά τα σχετικά αποσπάσματα, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Καλλιτεχνικών, κυρίας Ντορέττας Λίνα. Οι ζωγραφιές των μαθητών/τριών στηρίχθηκαν στην κλασική εικονογράφηση των βιβλίων από το συγγραφέα. Με την παρότρυνση της καθηγήτριάς τους, τα παιδιά πρόσθεσαν και δικά τους στοιχεία.
Οι εκδόσεις που αξιοποιήθηκαν ήταν οι εξής:
Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, Ο Μικρός Πρίγκιπας, μτφρ. Δημήτρης Ζορμπαλάς, 11η ανατύπωση, Αθήνα 2019.
Antoine de Saint-Exupéry, Le Petit Prince, Avec les aquarelles de l'auteur, Editions Gallimard, 1999:
Σημ. Σε κάποιες ζωγραφιές αξιοποιήθηκε το απόσπασμα του Ανθολογίου ("Ο μικρός πρίγκιπας και η αλεπού), σε μετάφραση Στρατή Τσίρκα (εκδ. Ηριδανός).
Για να δείτε τα έργα των μαθητών/τριών, πατήστε εδώ.
Κατά το σχολικό έτος 2023-2024 υλοποιήθηκε στο 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης "Γιάννης Ρίτσος" σχέδιο δράσης με στόχο τη διαθεματική-διεπιστημονική προσέγγιση θεμάτων και διασύνδεση των γνωστικών αντικειμένων. Με αφόρμηση και επίκεντρο τη μελέτη του ποιήματος του Νικηφόρου Βρεττάκου "Γράμμα στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ", οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης ασχολήθηκαν με τα προβλήματα του μεταπολεμικού κόσμου, ενός κόσμου όπου επικρατούσαν το ψυχροπολεμικό κλίμα και η ανησυχία για έναν νέο ολοκληρωτικό πόλεμο.
Με την καθοδήγηση της διδάσκουσας το μάθημα της Ιστορίας, κυρίας Σωτηρίας Λάσκαρη, οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης ανέλαβαν να εκπονήσουν εργασίες με τις οποίες θα αναδεικνύονταν οι θετικές και αισιόδοξες πλευρές της ευρωπαϊκής ιστορίας του 20ου αιώνα. Η Ευρώπη δεν αποτέλεσε μόνο την ήπειρο από την οποία ξεκίνησαν οι δύο καταστροφικοί παγκόσμιοι πόλεμοι. Ήταν (και εξακολουθεί να είναι) η ήπειρος στην οποία αναπτύχθηκαν η Επιστήμη, η Τεχνολογία, αλλά και η Τέχνη. Για να αναδειχθεί αυτή η πτυχή ανατέθηκαν στους μαθητές/τριες σχετικές εργασίες. Δείγματα της συνεργασίας του τμήματος Γ2, που εργάστηκε χωρισμένο σε τρεις μεγάλες ομάδες, παρατίθενται εδώ (μέσω των ακόλουθων συνδέσμων):
Η Ευρώπη των επιστημών και της τεχνολογίας (κατά τον 20ο αι.).
Στο πλαίσιο του σχεδίου εργασίας με τίτλο "Ένα γράμμα στον Οπενχάιμερ - Ένα γράμμα στα παιδιά της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι", οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης έγραψαν κείμενα και εκπόνησαν διάφορες εργασίες.
Ακολουθούν ενδεικτικές εργασίες των μαθητών/τριών:
Tο Πάσχα πλησιάζει και οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης προετοιμάζουν με ζήλο και ευαισθησία τις λαμπάδες που θα προσφέρουν την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 στους τροφίμους του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων Σπάρτης "Ο Άγιος Παντελεήμων". Η δράση εντάσσεται στα εργαστήρια δεξιοτήτων και πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Γρουσουζάκου Κανέλλας, Αραπάκη Χαριτίνης και Τσιαμπά Αντωνίας. Στο πλαίσιό της προγραμματίζεται και η κατασκευή πασχαλινών καρτών.
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. ΑΣ17889/11-04-2017 Κ.Υ.Α.(Β’ 1384) των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Μέσω της θέσπισης του ετήσιου παγκόσμιου εορτασμού επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.
Ακολουθήστε μας...
Εγγραφή newsletter
Εγγραφείτε στην υπηρεσία newsletter για να
λαμβάνετε τα νέα του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης